Tips voor het aantrekken van sponsors

T

Wanneer je actief bent als hockeyvereniging dan is het ieder jaar weer de vraag hoe je je begroting rond gaat krijgen. Vaak wil je nieuwe leden trekken door bijvoorbeeld leuke clinics of het aantrekkelijker maken van de kantine. Al deze zaken kosten geld. Het is dan ook belangrijk om vrijwilligers te vinden maar ook om een sponsor te vinden welke jouw zaken gaan bekostigen. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken als vereniging?

Proactieve houding

Wanneer je opzoek bent naar sponsors dan moet je er wel van bewust zijn dat jij de zoekende partij bent. Veel bedrijven zijn bereid om hun steentje bij te dragen maar worden wel het liefst benaderd. Ben jij de afwachtende partij, grote kans dat de plaatselijke VV er vandoor gaat met het sponsorbudget. Stel daarom een sponsorcommissie in welke actief opzoek gaat naar bereidwillige bedrijven die hun steentje kunnen bijdragen.  Daarbij is het van belang welk bedrijf je voor welke positie zoekt. Een bedrijf met status en allure is wellicht vooral interessant als hoofdsponsor en ziet zichzelf niet graag terug op het shirt van de D3. Ga daarom opzoek naar de meest geschikte bedrijven voor een hoofdsponsorschap en kijk binnen de vereniging of er mensen in aanmerking komen als kleine sponsor die wellicht bordsponsor of een advertentie in het clubblad willen plaatsen. Vaak zit er tussen de ouders van jeugdspelers iemand die wellicht shirtsponsor wilt worden en dus de bedrukking van de sportkleding wilt betalen.

Vastleggen van een sponsor

Wanneer je weet wie er sponsor willen of kunnen worden dan is het belangrijk dat je deze op de juiste manier gaat benaderen. Als eerste contact kun je hiervoor een brief schrijven waarin het bedrijf op de hoogte wordt gesteld van je interesse. Hierin kun je om een reactie vragen. In de brief is het wel van belang om te verwijzen na een mogelijke band welke er al is tussen bedrijf en vereniging. Daarnaast is het van belang dat deze persoonlijk is zonder moeilijke termen. Je kunt het zien als een soort sollicitatiebrief. Een stukje voorstellen, motiveren (kansen voor het bedrijf) en een goede afsluiting.

Wanneer je een positieve reactie hebt gehad dan ga je starten met de onderhandelingen. Vaak geld hoe langer de contracten hoe minder kosten er zijn voor het opstellen van een contract. Mocht een officieel sponsorschap te hoog zijn gegrepen dan kun je ook vragen om een eenmalige gift welke je zult benoemen via verschillende kanalen.