Hockey en blessures

H

Net als voetbal is hockey een erg populaire sport in Nederland. Voetbal blijft wel populairder maar er zijn ontzettend veel jongeren die hockey beoefenen. In Nederland lag het ledental eind 2013 op 237.022 bij 319 hockey verenigingen. Als teamsport komt hockey in Nederland na voetbal, maar als sport in het algemeen is het bij ons de vierde grote sport. Op nummer één staat voetbal, dan komen tennis en golf, en daarna hockey. Hockey is niet alleen in ons land populair. Er zijn 127 landen met een hockeybond. Dus wereldwijd gezien is hockey best groot.

Kampioenen

Nederland doet het eigenlijk altijd goed tijdens kampioenschappen. Zowel de dames als de heren. Op dit moment zijn de hockeydames de nummer één van de wereld en de mannen staan op drie. Op de Olympische Spelen hebben ze respectievelijk drie en twee gouden medailles gewonnen en zijn ze zes en drie maal wereldkampioen geworden. Tijdens de wereldkampioenschappen is de opkomst echter wel laag. Zowel bij de dames als heren zijn het maar twaalf landen die meedoen.

Blessures

Het aantal blessures loopt wel op bij hockey. Elk jaar worden er gemiddeld 110.000 blessures geteld. Dit is natuurlijk een hoog aantal. De meeste blessures zijn over het algemeen niet ernstig van aard. Gelukkig maar want niemand wil graag een blessure oplopen. Als je hier goed op voorbereidt bent dan kun je veel blessures voorkomen. En ook hierbij is het natuurlijk zo dat voorkomen beter is dan genezen. Gelukkig zijn er ook hockey trainers en coaches die een sport EHBO diploma hebben. Hiermee kunnen ze gelijk handelen als iemand een blessure oploopt. Gelukkig vallen de meeste blessures mee, reanimeren op het hockeyveld komt gelukkig niet vaak voor.

Om blessures zoveel mogelijk te kunnen voorkomen zorg dan voor goede spullen. Je moet de juiste schoenen dragen, je hockeystick moet goed zijn, je moet natuurlijk de juiste beschermingsmiddelen gebruiken en je kleding moet goed zitten zodat je niet belemmerd wordt tijdens bewegen. En je training is natuurlijk belangrijk. Zorg dat je je spieren goed losmaakt en dat je een goede warming-up uitvoert. Enkele van de meest voorkomende hockeyblessures zijn:

  • achillespees blessure
  • schade aan het gebit
  • knie blessures
  • pijn in de onderrug
  • scheenbeen blessure
  • lies blessure

De blessures zijn over het algemeen niet ernstig van aard, maar toch kunnen ze er wel voor zorgen dat je wel een tijdje uit de running bent. Zorg dus dat je blessures zo veel mogelijk voorkomt door je te houden aan een goede training met gebruik van de juiste materialen en bescherming.