FSC en PEFC certificaten voor duurzaam hout

F

In de huidige maatschappij vind iedereen het steeds belangrijker dat de achtergrond van een product bekend is. Zo is het belangrijk om te weten dat bijvoorbeeld kippen een goed leven hebben. Of bijvoorbeeld waar bepaald voedsel vandaan komt. Duurzaam hout is er ook eentje van. Hierbij wil men ook weten waar het vandaan komt. Daarnaast is het ook steeds belangrijker met de toenemende ontbossing van de aarde. Om er achter te komen welk hout, ecologisch verantwoord is, zijn er verschillende instanties en certificaten in het leven geroepen.

 

FSC en PEFC certificaten voor duurzaam hout

Om te kunnen verzekeren dat het hout die je in koopt van goede oorsprong is, zijn er verschillende instanties opgezet. Deze instanties moeten in de gaten houden dat er niet te veel bomen worden gekapt, samen met een aantal andere factoren. Hieronder een kleine samenvatting van de belangrijke taken van de instanties.

 

  1. Toezicht houden op de hoeveelheid gekapte bomen
  2. Rechten van lokale bevolking erkennen en respecteren
  3. Toezien op het behoud van het tropisch woud
  4. Duurzame economie ontwikkelen

 

Gebruik van duurzaam hout is beter voor het milieu

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, er zit hier een kern van waarheid in. Het is namelijk zo dat bomen CO2 filteren uit de lucht. Deze CO2 wordt in het hout opgeslagen en daar soms wel decennia lang vast gehouden. Door het kappen van die bomen en het terug planten van nieuwe, wordt er dus voor gezorgd dat er meer CO2 uit de lucht gefilterd kan worden.

Daarnaast is het zo dat de CO2 uitstoot bij het kappen en gebruiken van duurzaam hout nog steeds lager zijn dan dat van andere bouwmaterialen. Het produceren van bijvoorbeeld aluminium is een aanslag op het milieu. Hier komt heel veel CO2 vrij wat weer door de bomen gefilterd moeten worden. Het zelfde geld ook voor PVC, staal en beton.